Overblijven

Je kind blijft  in de middagpauze op school en eet gezamenlijk met zijn/haar groep.

Gezonde school

We vinden het van groot belang dat de kinderen voordat ze naar school komen, goed ontbijten. Gezonde gewoonten aanleren begint natuurlijk thuis in het gezin. Maar ook de school speelt een rol en neemt hierin verantwoordelijkheid. Wij willen de kinderen een gezonde schoolomgeving bieden.
Immers, kinderen brengen veel tijd door op school. Een gezonde leefstijl zorgt er o.a. voor dat kinderen lekker in hun vel zitten, dat hun weerstand op peil blijft en dat kinderen de hele dag door genoeg energie hebben voor leren, sport en spel.

Wij willen een Gezonde School zijn. Daarom doen wij mee aan het Nationaal Schoolontbijt en hebben wij ons dit jaar aangemeld voor het EU-Schoolfruitprogramma. Daarnaast geven wij kooklessen aan onze kinderen. Elke maand krijgen de kinderen kooklessen over het koken van een gezonde maaltijd.

Eten in de ochtendpauze

De kinderen eten elke dag een gezonde pauzehap. De gezonde pauzehap wordt in een herbruikbare verpakking (bijv. fruitbakje) voorzien van naam mee naar schoolgenomen.
We vragen ouders om geen koek, snoep en dergelijke mee te geven. Geschikt voor de kleine pauze vinden wij bijvoorbeeld:
•      Fruit zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, mandarijn etc.
•      Groente zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes etc.
•      Boterham, knäckebröd, roggebrood, mueslibol of ontbijtkoek (suikervrij).

Eten in de middagpauze

De kinderen eten dagelijks een gezonde lunch. De gezonde lunch wordt in een herbruikbare verpakking (bijvoorbeeld broodtrommel) voorzien van naam mee naar school genomen.
We eten gezamenlijk (de kinderen met een leerkracht of onderwijsassistent). Tijdens de pauze hebben we aandacht voor ons eten en is er zo min mogelijk afleiding van bijvoorbeeld televisie of digibord. Dit
betekent dat de kinderen maximaal 2 keer per week een educatief programma(bijv. jeugdjournaal) kijken tijdens de lunch.
Geschikt voor de middagpauze vinden wij bijvoorbeeld:

•      Volkorenbrood, bruinbrood of vezelrijkbrood.
•      Volkeren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
•      Groente en fruit zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan etc. Dit is lekker als beleg en voor erbij.

Drinken

Naast een gezonde pauzehap en lunch is het van belang om voldoende te drinken. Het drinken wordt in een herbruikbare verpakking (bijv. drinkbeker) voorzien van naam mee naar school genomen.
Geschikt voor de ochtend- en middagpauze vinden wij bijvoorbeeld:

•      water;
•      magere en halfvolle melk;
•      karnemelk.
•      drinkyoghurt(suikervrij).
Tip: Leer kinderen water drinken; het is altijd bij de hand, voordelig, levert geen calorieën en is niet slecht voor het gebit!

Traktaties

Jarig zijn en het mogen trakteren is voor ieder kind een feest. Bedenk wel dat kinderen al gauw 16 traktaties per schooljaar krijgen. We vragen daarom ouders om de traktaties klein en zo gezond mogelijk te houden. Mocht een kind alsnog een ongezonde traktatie uitdelen, mogen de kinderen deze aan het eind van de dag mee naar huis nemen.
Geschikt als traktatie vinden wij bijvoorbeeld:

•      Groente en fruit in een leuk jasje.
•      Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een bakje naturel popcorn, soepstengels of een klein koekje.